fredag 14 oktober 2011

Syre hållas utanför atmosfären tills vulkaner steg över havsytan

Intressanta nyheter på url:http://feeds.arstechnica.com/~r/arstechnica/everything/~3/G-8hecpbC70/oxygen-kept-out-of-atmosphere-until-volcanoes-rose-above-the-ocean-surface.ars:

Den tidiga Jorden skulle vara ogästvänliga för alla tidsresenärer djur för ett antal skäl, inte minst som är den hårda, främmande atmosfär. Utan syre, andning uteslutet, och den påföljande avsaknaden av en ozonskiktet skulle ge farligt höga nivåer av UV-strålning från solen att nå ytan. Lyckligtvis för oss, började syre för att bygga upp i atmosfären cirka 2,5 miljarder år sedan, under vad som kallas den stora Syresättning Event. Vi har länge förstått att detta är knutet till uppkomsten av fotosyntesen utförs av cyanobakterier ("blågröna alger" i folkmun), en process som frigör syre. Men fotosyntesen inte berätta hela historien, det verkar finnas andra faktorer i spel.

Geokemister har länge förbryllat över möjligheterna. Att veta att fotosyntesen föregick den stora Syresättning händelse av en viss mängd har forskningen fokuserat på eventuella buffertar som kan ha låst upp syre och hindrade det från att ansamlas i atmosfären. Flera mineral reaktioner har identifierats som rimliga syndarna, men mätningar av svavel isotoper har gett några av de mest kittlande bevis.

Läs resten av artikeln ...

Läs kommentarer till detta inlägg


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar