tisdag 18 oktober 2011

Fjädrande yoyo tur byggnader till energikällor

Intressanta nyheter på url:http://feeds.arstechnica.com/~r/arstechnica/everything/~3/eVZaesqGAso/springy-yoyos-are-efficient-energy-converters.ars:

Ett koncept jag älskar är återvinna avfall energi. Varje gång jag går någonstans, blir en del av energin som jag lägger i går till spillo. När byggnader och broar gunga, är att energi mogen för skörd. Men att få att energi in i en användbar form visar sig vara svårt

Den stora anledningen är skala. Byggnader, broar och människor får alla bli av med överskottsenergin med karaktäristiska mekaniska rörelser. Om du vill samla den energin behöver du en oscillator med liknande karaktäristiska rörelse-samma frekvens och samma amplitud. Det innebär att du behöver en pendel storleken på en byggnad för att samla energi från i byggnaden. Vilket inte verkar vara så cool idé. En grupp forskare har nyligen visat hur ett barns leksaker i yoyo-kan vända dessa lågfrekventa vibrationer i snabb roterande rörelse, vilket möjliggör effektiv energiomvandling utan enorma storlek.

Läs resten av artikeln ...

Läs kommentarer till detta inlägg


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar