lördag 22 januari 2011

Android källkod, Java och upphovsrättsintrång: vad händer?

Intressanta nyheter ses i http://www.engadget.com/2011/01/21/android-source-code-java-and-copyright-infringement-whats-go/:
Så det har varit en rolig dag med kod kriminalteknik fåtölj och juridisk analys på webben efter Florian Müller publicerat en bit i morse avseende Google direkt kopierat någonstans mellan 37 och 44 Java källkodsfiler i Android. Det är naturligtvis en stor anklagelse, ser som Oracle nu stämt Google för patent-och upphovsrättsintrång i samband med Java, och det fick några extremt hårda tekniska genmälen, som denna från ZDNet och denna från Ars Technica. De invändningar i korthet: filerna i fråga är testfiler, är inte viktigt, förmodligen inte fartyg med Android, och alla gör ett rabalder över ingenting.

Vi kommer bara säga detta rakt ut: ur ett tekniskt perspektiv, dessa invändningar är helt giltiga. Filerna i fråga verkar vara testfiler, var några av dem bort, och det finns helt enkelt inget sätt att veta om någon av dem hamnade i en frakt Android. Men - och detta är ett stort men - det är bara den tekniska historien för. Ur ett rättsligt perspektiv det verkar mycket troligt att dessa filer skapa ökad upphovsrätt ansvar för Google, eftersom staten i vår nuvarande copyright gör lagen inte göra undantag hur källkoden träd arbete, eller huruvida ett skript klistras in i en annan licens, eller om dessa filer gjort det till mobiltelefoner. Den enskilt mest relevanta juridiska frågan är om inte kopiera och distribuera dessa filer godkändes av Oracle, och svaret klart verkar vara "Nej" - även om Oracle licens koden under GPL. Varför? Eftersom någonstans längs linjen, tog Google Oracles kod ersatte GPL språket med oförenliga Apache Open Source License , och distribueras koden enligt denna licens offentligt. Det är allt som behövs - om Google brutit mot GPL genom att ändra licensen åsidosatt även Oracles underliggande upphovsrätt. Det spelar ingen roll om en Google-anställd, ett manus, en robot, eller Eric Schmidts katt gjort ändringen - När du har skapat eller distribueras en obehörig kopia, du ansvarig för överträdelsen .*

Varför denna fråga? Eftersom vi hört att Oracle är död inställd på att vinna det här fallet och så småningom utvinna en per-luren royalty på varje levereras Android. I detta sammanhang "dessa filer är inte viktigt!" är inte en vinnande eller övertygande argument - och ju mer dessa små överträdelser lägga upp, desto värre ser det för Google. Huruvida dessa filer är en "rykande pistol" är inte problemet - det är om Android strider Oracles patent och upphovsrätt, eftersom konsekvenserna endera blir monumental och långtgående. I slutändan är dock den enda som kan lösa allt detta för vissa en domare - och det kommer att ta mycket mer tid och forskning för att komma dit.

-
* De är inte direkt jämförbara, men tycker om Psystar fallet för en sekund. Även om Psystar desperat ville hävda att Apples OS X licensavtalet var ogiltigt , domare fick aldrig där - han helt enkelt styrde Psystar inte hade rätt att kopiera och distribuera OS X, och svängde hammaren . Det är verkligen så enkelt ibland.

Android källkod, Java och upphovsrättsintrång: det som händer? Vad som ursprungligen visades på Engadget på Fri, 21 Jan 2011 18:49:00 EDT. Se våra villkor för användning av foder .

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar