söndag 24 april 2011

Glad påsk: pygmé kaniner återföras till naturen

Intressanta nyheter på webbadressen:http://feeds.arstechnica.com/~r/arstechnica/everything/~3/R5d85G7Ql_8/happy-easter-pygmy-rabbits-reintroduced-to-the-wild.ars:

Sällsynta pygmé kaniner håller återföras till sitt hemland Colombia Basin i USA, från randen av utrotning. Det blir första gången som de hotade arter har setts i det vilda sedan 2004, efter bara 16 av de återstående lilla fluffballs togs i fångenskap i ett försök att rädda deras arter under 2001.

Med vuxna som väger in på under 500g, kaniner inte den andel pygmé samma rykte som deras större kusiner -pygméer inte rasen nyckfullt i det vilda, en av anledningarna till att föra dem tillbaka från utrotning (som de deklarerats under 1990-talet ) är en sådan prestation för Washington Department of Fish and Wildlife .

Bevarande biologer inom institutionen konstaterat att kaniner "avel svårigheter ned till en ond cirkel av sjunkande siffror. Färre kaniner orsakade en nivå av inavel inom arten, vilket resulterade i en brist på genetisk mångfald som senare sänkte reproduktiv priser och ökade kaniner "mottagligheten för parasiter.

Lyckligtvis kaniner hade den södra kusiner i Idaho som tillhör samma art-trots att de är genetiskt åtskilda och har visat sig vara åtskilda för över 10.000 år av fossila och genetiska bevis. Liksom Columbia Basin pygméer, har den södra kaniner också värvats som utrotningshotade men deras antal har förbättrats de senaste åren. Genom korsning Idaho pygméer med Columbia arter, har den resulterande avkomman hade bättre hälsa och deras antal har ökat till cirka 100 kaniner.

Dessa nya kaniner, med en genetisk makeup av tre fjärdedelar Columbia Basin gener och en fjärdedel Idaho gener, håller försiktigt återupprättas i området. Biologer är försiktiga efter misslyckandet med en experimentell återinförande 2007, när rovfåglar (fågeln, inte dinosaurie) och prärievargar dödade kaniner låt i naturen.

Istället är en "mjuk övergång" strategi antas. Först uppfödda i fångenskap kaniner kommer att flyttas till ett sex tunnland inhägnad för att utveckla födosök och grävande vanor behövs för att överleva i naturen och skydda från alla hungriga rovdjur. Steg för steg kommer kaniner att flytta till mindre utrymmen medan de anpassa sig till den vilda, med individuella kaniner släpps när de blir acklimatisera sig. Nyfödda kommer att vara bättre rustade att hantera de vilda än deras fångenskap höjs föräldrar, så de pygméer som föder i omgivningen kommer att få sin avkomma släppas innan de anpassar sig till mänsklig interaktion.

Tassar korsade kommer Columbia Basin snart åter vara hemma till en hög med mini-kaniner.

Läs kommentarer på denna post


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar