onsdag 15 juni 2011

Domare: upphovsrätt troll Righthaven har ingen väcka talan

Intressanta nyheter på webbadressen:http://feeds.arstechnica.com/~r/arstechnica/everything/~3/egUF0QUEg6w/judge-copyright-troll-righthaven-has-no-standing-to-sue.ars:

En Las Vegas federal domare hotade att bestraffa upphovsrätt troll Righthaven, ringer sina tvister ansträngningar tisdag "oärligt, om inte direkt vilseledande."

Den blåsor beslut ställer också in tvekan tvister fabrikens år gamla affärsmodell , som också är under en Colorado federal domare mikroskop .

US District Judge Roger Hunt of Nevada beordrade Righthaven att förklara varför Hunt inte skulle bestraffa för att försöka "tillverka stående." Standing är ett juridiskt begrepp som har möjliggjort Righthaven att föra 200-plus stämningar på uppdrag av upphovsrätt som ägs av nyhetsbyrån Stephens Media i Las Vegas.

"Domstolen anser att Righthaven har gjort flera felaktiga och sannolikt ohederligt utlåtanden till domstol , "(PDF) Hunt skrev.

I alla sina stämningar, Righthaven, som använder ett kryphål i lagen om upphovsrätt stämma bloggar och andra för intrång, hävdar att ägande av materialet, trots att domaren Hunt fann att det inte är den verkliga ägaren.

Domare Hunts DIATRIB var i en dom där han sade Righthaven inte hade rätt att väcka en upphovsrätt stämningsansökan mot Demokratiska Underground bloggen för att ha snatteri fyra stycken från ett 34-stycke historia publiceras av Las Vegas Review-Journal, som ägs av Stephens Media. Domaren föreslog Righthaven aldrig haft stående eftersom en "upphovsrättsinnehavaren inte kan tilldela ett naket rätten att stämma."

Hunt noterade att Righthaven och Stephens Media hade gått med på att dela intäkterna från eventuella skador utmärkelser och annan bebyggelse, men Stephens Media höll ägandet av upphovsrätten. Men i varje av de 200 fallen Righthaven talan för Las Vegas Review-Journal artiklar, Righthaven aldrig avslöjas, om så erfordras, om tredje part hade en "ekonomiska villkor" i resultatet, domaren skrev.

Han föreslog Righthaven sannolikt lurade andra domare att låta stämningar på uppdrag av Stephens Media upphovsrätt att gå framåt.

"Att detta misslyckande mer flagrant, inte bara Righthaven lyckas identifiera Stephens Media som en berörd part i den här kostymen, anser domstolen att Righthaven inte som en berörd part i någon av sina cirka 200 fall in i det här distriktet avslöja Stephens Media, "Hunt styrde. "Med hänsyn till detta domstolsbeslut Righthaven visa orsak, skriftligen, senast två veckor från dagen för detta beslut, varför det inte bör bestraffas för detta uppenbara felaktiga uppgifter till domstolen."

En intern överenskommelse mellan Righthaven och Stephens Media ger Review-Journal: s ägare och Righthaven vardera 50 procent av aktierna i något bosättningar eller domar. Överenskommelsen säger Stephens Media ska behålla "en exklusiv licens att utnyttja den Stephens Media tilldelade Upphovsrätten för alla lagliga ändamål som helst och Righthaven skall inte ha rätt eller licens att utnyttja eller delta i mottagandet av royalties från utnyttjandet av Stephens Media tilldelas upphovsrätt andra än rätten till intäkterna i samband med en återhämtning. "

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar