tisdag 28 juni 2011

Kromosom ändar knutna till livshistoria, kroniska sjukdomar

Intressanta nyheter på url:http://feeds.arstechnica.com/~r/arstechnica/everything/~3/PWxgLMM-k1Q/chromosome-ends-tied-to-life-history-chronic-diseases.ars:

University of California-San Franciscos Liz Blackburn fick sitt nobelpris för studier som identifierade de specialiserade lite av maskiner, som kallas telomeras, som bibehåller kromosomernas ändar, som annars skulle förväntas krympa varje gång cellen delar sig. Det krympning är tänkt att sätta en gräns för hur många celldelningar som kan uppstå i normala celler, och priset erkänt att dess reaktivering förefaller vara ett nödvändigt steg i omvandlingen till cancersvulst. Men Blackburn använde henne prata i Lindau Nobelpristagare möte att hävda att alla typer av sjukdomar förknippade med förändringar i telomerasaktivitet och att kromosomen ändarna ger en avläsning av en människas liv historia. Och hon har fått en robot som är upptagen generera data att backa upp henne.

Bakterier och arkéer har cirkulära kromosomer, vilket gör att DNA inte har några lösa trådar i dessa celler. Den komplexa celler eukaryoter har linjära kromosomer i sin kärna. Detta skapar två problem. Den DNA-reparation förmågor av cellerna bör se ändarna, eller telomerer, av kromosomer som en sajt där en kromosom har gått sönder, och försök att reparera den. Dessutom enzymer som kopierar DNA inte kan börja kopiera i slutet av en bit av DNA. Således, när en cell har att kopiera DNA, kommer kopieringen ignorera nödvändigtvis några av ändarna på kromosomerna.

Läs resten av artikeln ...

Läs kommentarer till detta inlägg


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar