tisdag 28 juni 2011

Varför så kallt? Den sista tillflykt Antarktis skogar

Intressanta nyheter på url:http://feeds.arstechnica.com/~r/arstechnica/everything/~3/tojVP6ddR6s/why-so-cold-the-demise-of-antarcticas-forests.ars:

Vi vet Antarktis som ett outgrundligt kallt ödemark, lämplig för små bortom pingviner och dumdristig forskare. Men det har inte alltid varit så. Ibland i det avlägsna förflutna har plattektonik och varmare klimat i kombination för att täcka Antarktis med grönskande skogar, dinosaurier, och även pungdjur. En avhandling som publicerats i PNAS detaljer sista övergången från beboeliga kontinent till den beboeliga istäcke som har utvecklats under de senaste 40 miljoner åren. Resultaten beskriver de ekosystem som överlevde i den sista unglaciated hörnet av Antarktis innan inlandsisen svepte bort de sista resterna av jordiska livet.

För att åstadkomma detta, ställ teamet bakom pappret ut att läsa historia registreras i sediment runt den antarktiska halvön (Antarktis "svans"), som skulle ha varit den sista biten av kontinenten som ska omfattas av en inlandsis. De använde seismiska avbildning av sedimentära lagren offshore för att identifiera platser med sediment från den önskade åldern.

Läs resten av artikeln ...

Läs kommentarer till detta inlägg


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar