lördag 2 juli 2011

ARM chips att konkurrera PS3, Xbox 360 i 18 månader?

Intressanta nyheter på url:http://feeds.arstechnica.com/~r/arstechnica/everything/~3/FerK9S_IF3E/arm-chips-to-rival-ps3-xbox-360-in-18-months.ars:

ARM har slagit prestanda trumman igen, denna gång berättar Inquirer att en ny Mali GPU designen utkommer i 18 månader kommer att göra sin marker lika av nuvarande generations spelkonsoler som Xbox 360 och Playstation 3. Det kan inte finnas något tvivel om att en ARM-baserade mobila chip kommer att överträffa dessa två konsoler i pixel-driver kapacitet (mätt på olika sätt) någon gång i framtiden, men vi har hört den här typen av prat om Mali förut.

Vissa googla dyker upp 2009 och 2010 som år när Mali var tänkt att få Xbox 360-nivån grafik till mobiler, och vi är säkra på att om vi gick förbi den första sidan med sökresultat vi kunde hitta mer.

Men oavsett ARM har sagt tidigare, det är inte riktigt en sträcka att föreställa sig att detta händer i ungefär ett 18-månaders tidsram. För referens, på 2010 ISSCC, visade Microsoft upp SoC som driver den senaste versionen av Xbox 360, en kombo chip som sätter CPU och GPU i konsolen på samma 45nm dör och klockor på endast 372 miljoner transistorer. Det är lite mer än 100 miljoner transistorer mer än NVIDIAs 40nm Tegra 2 mobila chip från samma år. Så ja, givet en process krympa till 28nm eller däromkring, verkar det mycket möjligt att ARM kommer åtminstone kunna packa så mycket hårdvara som Xbox 360 inte till ett program processor.

Så mycket för ARM: s Mali påståenden. Den mycket intressanta frågan är, vad NVIDIA har ute i detta läge?

Bolagets kommande Kal-El delen kommer ut under andra halvåret i år, och det kan mycket väl få något som liknar console-nivå prestanda för att tablets och andra bärbara. Och 18 månader från och med nu kan vi börja se ut något av projektet Denver, som mycket väl skulle kunna göra för en mördare desktop gaming-chip (förutsatt att alla spel kommer att köras på den).

Läs kommentarer till detta inlägg


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar