söndag 3 juli 2011

Phoenix och draken

Intressanta nyheter på url:http://feedproxy.google.com/~r/Techcrunch/~3/KwBuEtk8R_I/:

Jag är i Indien. Det är en salig röra. Gatorna i Delhi är fortfarande ett sjudande, ändlösa virvel av kaos, som de var när jag senast besökte elva år sedan, men numera, glänsande nya motorvägar, köpcentra, och fem-stjärniga hotell höja sig över dem. Den eleganta och effektiva nya tunnelbanan transporterar miljontals människor en dag, men läckage av monsunregnen. Förorten Gurgaon ser helt första världskriget, lika delar torn kontor, köpcentra, lyxiga gated bostads enklaver och golfbanor, men som New York Times nyligen rapporterade , inte har "en fungerande stads avloppssystem eller dräneringssystem, tillförlitlig el eller vatten, och offentliga trottoarer, tillräcklig parkering, anständiga vägar eller någon stads system av kollektivtrafik "Samtidigt är regeringen vacklar med korruption skandaler, bland annat förra årets Samväldesspelen. debaclet och en jättestor $ 40000000000 värde av MIS auktioneras- 2G spektrum.

Den centrala frågan i vår tid är om detta kommer att bli Kinas århundrade eller Indien. (Förutsatt att begreppet nationalstater överlever, vilket verkar troligt, finns det egentligen inte några andra utmanare, Kina och Indien finns nästan hälften av mänskligheten, och båda är på god väg till ekonomisk supermakt.) Jag erkänna att just nu Det kanske inte verkar mycket av en tävling. Kina är mer tätbefolkad redan ett decennium före Indien i fråga om ekonomisk utveckling, växer snabbare, och mätt i patent -långt mer innovativa. I Kina är framsteg som gjorts på uppdrag av regeringen, i Indien, saker på något sätt lyckas få gjort trots regeringen.

Men jag tror att det är en fördel. Jag tror inte patentansökningar mäta verklig innovation. Jag tror att Indien är mer innovativa, och att det i slutändan kommer att vinna ekonomiskt ras, inte bara trots att de indiska myndigheterna "vana inkompetent självförstörelse, men på grund av det. Det finns en essä av Eric Raymond, som heter Katedralen och basaren , som är känd i programvaran världen. Den jämför och kontrasterar två modeller för mjukvaruutveckling, top-down "katedral" modell av t.ex. GCC, och den kaotiska, ibland på gränsen till anarki-bottom-down "basar" modell av exempelvis Linux. Jag tror att det finns paralleller mellan mjukvaruutveckling och ekonomisk utveckling, och att Kina är en katedral (eller kanske till och med en sluten källkod Microsoft) medan Indien är en basar. Och i programvaran världen, så småningom, vann basaren.

Tänk korruption. Det är ett gissel för båda nationerna. Jag har redan hänvisas till några av Indiens största hits. Kina är också plågas av nästan varje vecka korruptionsskandaler , nyligen, efter att det framkommit att dess järnvägen ministern var på ta, det saktade sitt varumärke-n

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar