fredag 27 maj 2011

Ballmer: Piratkopiering kostar Microsoft 95% av den potentiella kinesiska intäkter

Intressanta nyheter på webbadressen:http://feeds.arstechnica.com/~r/arstechnica/everything/~3/kp7S-3vjpEU/ballmer-piracy-costs-microsoft-95-percent-of-potential-chinese-revenue.ars:

På tal på onsdagen vid invigningen av Microsofts nya Microsoft Asien-Stillahavsområdet FoU koncernens huvudkontor i Peking, sade Microsofts vd att bolaget tjänade inkomster i Kina uppgick till endast fem procent av den intjänade i USA, trots en jämförbar försäljning av persondatorer mellan de två länderna. Orsaken till skillnaden? Piracy, föga förvånande.

Ballmer avvisade den gemensamma hävdar att programvaran är för dyrt. Även erkänner att datorer var för dyra för många i landet, hävdade han att "om du kan [råd med en PC] kan du råd med mjukvara" och därmed att skenande piratkopiering i landet var en produkt av slack för immateriella rättigheter snarare än programvaran prissatta utom räckhåll för användarna.

Även andra länder med utbredd piratkopiering hade inte samma diskrepans mellan PC försäljning och Microsoft intäkter. Ballmer hävdade att Microsoft tjänade sex gånger mer per dator som säljs i Indien än den gjorde i Kina, och att om kinesiska IP-skydd var lika stark som Indiens då marknaden skulle vara värt "flera miljarder dollar."

Piratkopiering i Kina har länge varit ett tvistefrö mellan den kinesiska regeringen och beslutsfattare programvara. Den kinesiska regeringen medger problemet, och säger att det har vidtagit åtgärder för att minska den nivå av piratkopiering. Ändå är extremt höga nivåer av piratkopiering sett med Business Software Alliance mot piratkopiering grupp påstår att 78 procent av programvara installerad i landet förra året var piratkopierat, en minskning från 86 procent 2005.

Läs kommentarer på denna post


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar