söndag 8 maj 2011

De närmaste 10 åren kommer att bli stor för båda grundare och VCS

Intressanta nyheter på webbadressen:http://feedproxy.google.com/~r/Techcrunch/~3/e__DljzD3cE/:

Redaktörens anmärkning: Detta är en gäst post från riskkapitalisten William Quigley , vd på Clearstone Venture Partners .

Tidigare i veckan har jag gett ut en rapport om de positiva förändringar som nyligen ägt rum i riskkapitalbranschen. Dessa förändringar är djupgående och kommer att ha en bestående effekt på både riskkapital tillgångsslag liksom dagens start-ups.

Mycket har skrivits om den så kallade "guldålder" av riskkapital i slutet av 1990 dot-com eran, då den lik av Netscape, Yahoo, Amazon och eBay skapades.

Yes var de säkert bra tider för grundare och tidiga investerare stadium, men jag kommer att låta er om en liten hemlighet: för alla briljans, ambition och hårt arbete som lades ned bygga dessa ikoniska företag, de allra flesta av värdestegring i dessa företag gjordes först efter de gick offentligt.

För att uttrycka det annorlunda, de belöningar för att bygga en riktigt bra affär - säga, världens största etailer eller den största auktionswebbplats - upplupna främst till allmänheten aktieägarna. Det stämmer. De som gick igenom allt det hårda arbete för att logga in på deras E * Trade konton och klicka på "Buy"-knappen. De deltog i över 99% (bokstavligen) av det värde som skapas från dessa lysande entreprenörer och deras underbara företag.

Nu förstår jag inte missunnar offentliga investerare, men som antingen en grundare, tidigt anställd vid företaget eller investeraren (ängel eller VC), varför bry sig med alla de tidigt stadium risk när du skulle ha tjänat mycket mer att bara köpa aktier i ditt företag när det börsnoterades?

Låt oss också ha i åtanke att offentliga företag är i allmänhet mycket mindre riskfyllt än privata. Mindre arbete och lägre risk. Det är så det brukade vara för offentliga aktieägare, men den tiden är slut för gott. Låt mig ge er lite perspektiv på hur mycket saker och ting har förändrats sedan den senaste tech cykeln.

Amazon.com , världens största Internet-återförsäljare, börsnoterades vid ett $ 440.000.000 värdering. Svårt att tro, är inte det? Ett företag värt $ 90000000000 idag var värd strax över $ 400 miljoner när det börsnoterades år 1997. Det snål värdering utgjorde mindre än en gånger sin framåt 12 månader intäkter, en multipel närmare samband med en wellpapp tillverkare än den viktigaste innovatör inom detaljhandeln under de senaste 100 åren.

eBay gick allmänheten på $ 650.000.000 värdering, vilket motsvarar mindre än tre gånger framåt intäkter. Otroligt nog var denna värdering anses vara tillräckligt även om vid tidpunkten för börsintroduktionen hade eBay etablerat sig som den mest framstående auktionssajt på nätet. Gå tillbaka till den tidigare delen av 1990-talet, och det blir ännu mer extrema. Cisco , det viktigaste företaget i datorn nätverksinfrastruktur, börsnoterades på $ 225 miljoner en värdering motsvarande drygt en gång sin årliga intäkter.

Kom ihåg att detta var tänkt att vara en tid då riskkapital och entreprenörskap var mycket belönas. Det visar sig, tills helt nyligen, offentliga investerare, var de som väntade till det hårda arbetet utfördes och uppsidan var tydligt, de som tjänade bäst utbyte. Bra jobbat om du kan hitta det.

Vi har nu gått in i en ny era, en fantastisk epok i själva verket, för dem modiga nog att starta ett företag och djärv nog att bygga en global affär. Denna nya era, vad jag kallar "riktiga guldålder" för företag byggare och

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar