tisdag 12 juli 2011

Indiska Mobile Bank Eko höjer $ 5,5 miljoner Processing 270 miljoner dollar i betalningar ett år

Intressanta nyheter på url:http://feedproxy.google.com/~r/Techcrunch/~3/ChvMSOJ4OgQ/:

Innovativa mobila banktjänster plattform Eko Indien Financial Services har upp $ 5,5 miljoner euro från Creation Investments "Social Venture fond, Promus Equity Partners och flera icke namngivna investerare ängel. Mobila banktjänster är en av de mest spännande trenderna i den tekniska världen utanför Silicon Valley. Och nu att fler människor har mobiltelefoner än toaletter i världen, finns det en verklig chans till att överbrygga unbanked klyftan.

Glöm glittrande iPhone finansiella applikationer. Den mest innovativa grejer är mobila betalningar som görs med hjälp av grundläggande SMS, och det är dramatiskt förändrat folks ekonomiska liv. Besparingar sväva när dina pengar är inte lätt tillgänglig, kan man säkert resa mellan byar utan rädsla för att bli rånad, och betala för varor och tjänster inte längre kräver en personligen transaktion.

Den häftigaste delen av denna trend: mycket av de framsteg som görs av vinstdrivande företag, inte bistånd grupper och organisationer. De hjälper miljontals människor och bygga upp självförsörjande företag som tjänar pengar gör det. En av Sequoia Capital hetaste indiska investeringar var SKS Mikrofinans, vilket gör mikrolån i linje med Grameen Bank och börsnoterades förra året i en övertecknad IPO. Två av mina favoriter i Indien är Pune-baserade SMSOne , en SMS-baserade nyhetsbrev som ger bokstavligen livsviktig information till den indiska landsbygden och VNL , vilket gör telekomtjänster tillgängliga för personer för mindre än 2 dollar per användare per månad lönsamt.

Indien utmärker sig på dessa typer av nystartade och bra sak: Färre än 14 miljoner människor arbetar i Indiens formella ekonomin, och mer än 700.000 indianer fortfarande lever i byar utan tillgång till vägar, avlopp eller el. Att nå de fattiga digitalt är det enda sättet att låsa upp den enorma demografiska potentialen i landet.

Det finns en bredare kulturell påverkan från tjänster som dessa också. Som Eko grundare Abhishek Sinha förklarade förra gången vi träffades, "Min uppgift är att störa andra människors strävan nivåer. Varför skulle inte vi alla har stora drömmar? Inga mer lägga pengar i en burk, inte mer sy pengar i en falsk ficka på insidan av deras skjortor, inga mer pengar under madrassen. Den unbanked fattiga i Indien kommer bara ha verklig kontroll över sin ekonomiska framtid när pengar är ur allas fysiska räckhåll. "

Jag träffade först Sinha (bilden till höger) i Delhi i november 2009, träffade honom igen på min nästa resa och vi har hållit kontakten sedan dess. Sista gången jag såg honom att han skulle behandlas mindre än $ 1 miljon transaktioner under hela löptiden för verksamheten. Han hade bara användas en stor förändring i strategi som tydligen har fungerat: I tolv månader efter vårt senaste möte Eko har bearbetat en svindlande $ 270 miljoner transaktioner, de flesta för mindre än ett par dollar i taget.

Vad jag gillar med hans metod är hur drop-dead enkelt Eko är helt anpassat för de grundläggande behoven av Indiens massiva unbanked marknad. Produkten bygger på ett numeriskt system, så att människor inte behöver veta hur man texten i bokstavsordning, inte behöver tala ett visst språk eller dialekt eller ens vet hur man läser att använda den. Kontrollen är en pappers-baserad version av en RSA-token som VeriSign stödde tidigt. (Du kan läsa mer om det i min tidigare

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar