onsdag 22 december 2010

"Trilobite" facettöga sätter en paleozoiska snurr på mobilkamera design

Intressanta nyheter ses i http://www.engadget.com/2010/12/22/trilobite-compound-eye-puts-a-paleozoic-spin-on-mobile-camera/:
Försvunnen marina leddjur göra för stora design referenser - fråga bara Andreas Brückner. Det Fraunhofer Institute of Applied Optics och finmekanik forskare har inspirerats från trilobit i att skapa en 1.4mm tunn "cluster öga" kamera för att ta 221 bilder på 39 pixlar per sida för att bilda en 700 x 550 (0,38 megapixel) komposit. Vid det här laget, det är också möjlighet att spela in 13 bilder per sekund för video, och med en storlek som detta, om de kan stöta upp specifikationer kan det bana väg för mindre kamera komponenter i mobiltelefoner. Inte något snart, naturligtvis, eftersom det är fortfarande i forsknings-tillstånd (och det är bara en av många kamera forskningsprojekt där ute). Nästa steg för Brückner och företag krymper ovannämnda design till 1mm tunn (och upp videon till 30fps), samt 1,5 mm-variant med en megapixel.

"Trilobite" facettöga sätter en paleozoiska snurr på mobilkamera design ursprungligen visades på Engadget på Wed, 22 Dec 2010 02:20:00 EDT. Se våra villkor för användning av foder .

Permalink | källa NewScientist | Tipsa | Kommentarer

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar