måndag 31 januari 2011

Forskare snubbla på bomb-sniffa laser med en bumerangeffekt

Intressanta nyheter ses i http://www.engadget.com/2011/01/31/scientists-stumble-upon-bomb-sniffing-laser-with-a-boomerang-eff/:
Du kanske tänker på en laser som ljus tvingas in i en enda, riktad stråle, men forskare har nyligen upptäckt att om du avfyrar en laser i en riktning, luft själv kan elden annan tillbaka. Med hjälp av en UV-226nm pump laser, lyckades forskare vid Princeton University för att excitera syreatomer till den grad att de avger infrarött ljus på samma kanal som den ursprungliga balken, utom den här gången pekade tillbaka där den kom ifrån. Eftersom avkastningen strålens kemi beror på partiklar i luften för att generera avkastning bom, den "bakåt laser" skulle kunna bära undertecknandet av dessa partiklar tillbaka till källan och hjälpa till att identifiera dem där. Det verkar vara hela målet, faktiskt - projektet, som finansieras av ett Office of Naval Research programmet "vetenskaper Ta Asymmetrisk Explosive hot" hoppas att en sådan laser kan ID bomber från ett avstånd av jakt för spår kemikalier i luft. Låter som ett perfekt komplement till vår terahertz specifikationer , och ett steg närmare tricorder av våra drömmar.

Forskare snubbla på bomb-sniffa laser med en bumerangeffekt publicerades ursprungligen på Engadget på måndag, 31 Jan 2011 07:08:00 EDT. Se våra villkor för användning av foder .

Permalink PhysOrg | källa Princeton University (EurekAlert) | Tipsa | Kommentarer

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar