söndag 27 mars 2011

Vaccin framgångar sporrar kikhosta comeback

Intressanta nyheter på webbadressen:http://feeds.arstechnica.com/~r/arstechnica/everything/~3/tkRIAG6MWFc/whooping-coughs-comeback-not-only-due-to-vaccination-rates.ars:

Det har skett en nedgång i vaccination priser som svar på ogrundade farhågor för säkerheten , men det har varit en något annorlunda dynamik när det kommer till en viss sjukdom: kikhosta, orsakas av Bordetella pertussis. I områden där vaccination är oregelbunden, som Afrika, är kikhosta beräknas leda till så många som 170.000 dödsfall årligen, många av dem på spädbarn. Men i de flesta utvecklade länder, förde aggressiv vaccinationsprogram sjukdomen under kontroll av 1970-talet. Men ungefär tio år senare började återigen stiga, och det har varit lite av ett argument över varför.

Författarna till en studie som släpptes i veckan av PNAS notera att det har skett något ovanligt om sjukdomen är återkomsten. Före vaccinationer, slog sjukdomen främst barn under 10, sedan dess avkastning har dock toppen ålder av infektion varit 13, och människor i 20-årsåldern genom 50-talet är nu smittas av sjukdomen trots att de vaccinerats.

Det papper som visar att tre förklaringar har föreslagits för denna förändring: bättre diagnostik, utveckling kring vaccinet av B. kikhosta, och en viss fördröjning, varefter vaccinets effektivitet gradvis minskar. Författarna till förmån det sistnämnda, eftersom tidigare forskning har visat att vaccinerade individer, när de utsätts för B. pertussis, kan visa en ökning antikroppar mot det utan att faktiskt utveckla symtom. Så användes en matematisk modell för att visa att en nedgång i vaccinets effektivitet kan producera den typ av beteende som kan uppfattas i den verkliga världen.

Vad som egentligen händer är att samtidigt som vaccination priser är måttlig, det finns nog av den sjukdomsalstrande runt att konsekvent återexponera vaccinerade individer, ge dem ett uppsving. När vaccinationen blir grundligt nog dock denna möjlighet till ett uppsving försvinner och lämnar barn mottagliga om de blir exponerade under senare år. I deras modell såg forskarna "stor amplitud fleråriga cykler", vilket innebär sporadiska utbrott av den sort som är märkbart i gymnasieskolor.

Som svar på dessa trender, Massachusetts blivit en av de första staterna att börja kräva en booster på gymnasiet skolåldern. Författarnas modell indikerar att detta bör vara effektivt till att minska den totala förekomsten, men kommer att göra mycket för att skydda de mest sårbara individer: före vaccinationen spädbarn, som kan plocka upp sjukdomen från sina föräldrar. Författarna föreslår att ge booster till nyblivna föräldrar kan vara en bättre strategi om pengar eller resurser inte finns tillgängliga att göra båda.

PNAS, 2011. DOI: 10.1073/pnas.1014394108 ( Om DOI ).

Läs kommentarer på denna post


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar