lördag 23 april 2011

25 år senare, fortsätter jakten på högre temp supraledare

Intressanta nyheter på webbadressen:http://feeds.arstechnica.com/~r/arstechnica/everything/~3/cjnVNeo2KbI/25-years-on-the-search-for-higher-temp-superconductors-continues.ars:

För tjugofem år sedan denna vecka, fick fysikersamfunden lite av en chock. Ett papper i Kondenserade materiens proklamerade försiktigt att dess författare, baserad på IBM: s Zurich Research Lab har upptäckt "Eventuella hög T c supraledning i Ba-La-Cu-O-systemet." Det abstrakta (som råkar innehålla ett stavfel) rapporterade en kritisk temperatur på 30 Kelvin. Det var bara 8K över den tidigare rekordhållaren, men det var första satsen i området i 13 år, och material som den som beskrivs hade lämnats helt utredd när det kommer till supraledning.

Spänning snabbt byggdes som forskare försökt släktingar till denna förening, och snabbt sköt kritisk temperatur, den punkt där supraledning startar, till i intervallet där materialet kan superconduct när doppas i flytande kväve, som är billigt och lätt att få. Visioner av rumstemperatur supraledare och en supraledande rutnät virvlade genom många människors huvuden.

Det har inte riktigt fungerat så. Nya material med relativt hög kritisk temperatur hittades, men de flesta av dem toppade i samma område av det vi redan hade. Rumstemperatur verkar vara en alltmer avlägsen möjlighet, och vägen till kommersialisering har förvandlats till en lång. För att få ett bättre perspektiv på situationen för högtemperatursupraledare 25 år senare, pratade Ars med experter från amerikanska Superconductor, IBM, och den akademiska världen.

Läs resten av artikeln ...

Läs kommentarer på denna post


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar