fredag 24 december 2010

Holländska forskare utveckla halv miljon euro, "prisvärd" super laser

Intressanta nyheter ses i http://www.engadget.com/2010/12/24/dutch-scientists-develop-half-million-euro-affordable-super-l/:
Folket på Eindhoven University of Technology (TU / e) har kärleksfullt avses sitt senaste bidrag till den vetenskapliga världen som "stackars mannens X-FEL." En X-FEL, eller X-ray Free-electron laser, är som en superstark videomikroskop som konverterar elektroner för röntgenstrålar för att observera höghastighetståg molekylär rörelse. TU / e är super laser alternativ beror enbart på en mycket specifik koncentration av elektroner för att göra samma sak, vilket möjliggör en mycket mindre (den passar på ett bord), mycket billigare setup. Med en beräknad kostnad på en halv miljon euro, laser är knappast billig, men det är långt billigare än konkurrenterna: Stanford 's X-FEL löper hundratals miljoner dollar, och åtgärder en hel kilometer. TU / forskare e erkänna att deras laser inte kan göra allt som en X-FEL kan, men hey, du får vad du betalar för. Upp nästa för TU / e? In vitro griskött. Yummy.

Holländska forskare utveckla halv miljon euro, "prisvärd" super laser publicerades ursprungligen på Engadget på Fri, 24 Dec 2010 13:58:00 EDT. Se våra villkor för användning av foder .

Permalink | källa PhysOrg | Tipsa | Kommentarer

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar