fredag 10 december 2010

Världens första 3D microlaser skapat, har en geggig Bragg-lök centrum

Intressanta nyheter ses i http://www.engadget.com/2010/12/10/worlds-first-3d-microlaser-created-has-a-gooey-bragg-onion-cen/:
Världens första 3D microlaser skapat, har en geggig Bragg-lök centrum
Solid-state lasrar är fina, hållbara och tillförlitliga och allt det där, men vad händer om du vill ha något lite mjukare, kanske lite mer som överensstämmer med dina behov och humör? Eller, tänk om du vill ha något som kan stråle ljus i alla riktningar på en gång? Då måste du gå vätska, baby, flytande. Det är vad slovenska vetenskapsmän (och diakritiska wunderkinds) Matjaž Humar och Igor Muševič har gjort, skapar i sina ord, "3D microlasers från self-assembled cholesteric flytande kristall microdroplets." Olika lager av vätskor form vad som kallas en Bragg-lök optiska Microcavity, inklusive inbäddade kristaller inte olikt de som vänder den lilla switchar i en LCD . Dessa klumpar är egna monterade kemiskt och, när en liten laser tillämpas på dem, kan skapa en 3D-bild av skinande sitt ljus i varje dimension samtidigt. Tja, inte var och en - du vet den femte dimensionen endast kan ses om du låter solskenet i.

Världens första 3D microlaser skapat, har en geggig Bragg-lök centrum ursprungligen visades på Engadget på Fri, 10 Dec 2010 10:31:00 EDT. Se våra villkor för användning av foder .

Permalink Daily Tech | källa Optics Express | Tipsa | Kommentarer

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar