onsdag 29 juni 2011

Skicka en stråle av ljus längs en ark av grafen

Intressanta nyheter på url:http://feeds.arstechnica.com/~r/arstechnica/everything/~3/yo02JjkgxZA/sending-a-beam-of-light-along-a-sheet-of-graphene.ars:

För att uppnå nirvana av datorkraft som aldrig gör dig vänta, är chip tillverkare söker efter sätt att skyffla elektroner runt på allt snabbare priser och över kortare avstånd. Som i andra fall är nirvana bäst erhålls genom att experimentera med nya ämnen. För elektroner har mind-blowing innehållet i valet nyligen blivit grafen. För att göra klockfrekvenser gå upp, vi måste förstå hur man kan ruska på elektronerna i grafen vid optiska frekvenser. Samtidigt kommer vi behöver också lära sig att kontrollera dessa elektroner.

Lyckligtvis har elektronen jonglering vid optiska frekvenser annat namn: yta plasmon polaritons, eller, mer nonchalant, plasmoner. Vanligtvis spelar vi med plasmoner på en metallyta eftersom dessa har massor av fria elektroner. Men ett par forskare från University of Pennsylvania ville se vilken typ av trick kan spelas med plasmoner på grafen. Deras papper visar några spännande trick, men jag önskar att det hade tagit upp skillnaderna mellan grafen och metaller större allvar.

Läs resten av artikeln ...

Läs kommentarer till detta inlägg


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar