fredag 1 juli 2011

En molekylär fossil av RNA-världen

Intressanta nyheter på url:http://feeds.arstechnica.com/~r/arstechnica/everything/~3/ebmzu9XmyJI/a-molecular-fossil-of-the-rna-world.ars:

Under många år verkade utvecklingen av protein produktion (kallas översättning) som lite av en hönan-och-ägget-problem. Den komplexa som katalyserar översättning, ribosomen, innehåller både RNA och proteiner, vilket orsakar lite av en paradox: hur kom de första proteinerna får göras om sin produktion krävs ribosomen proteiner? Decennier sedan, hade Francis Crick föreslog en enkel lösning, där de kemiska reaktioner som länkar en kedja av aminosyror till ett protein har katalyseras av RNA. Men för många år var detta förslag i stort sett ignoreras, eftersom många antog att ribosomalt RNA gjorde lite mer än att fungera som klätterställning för de komplexa proteiner.

Men med tiden, föreslog bitar av biokemiska bevis Crick kan ha varit på något, eftersom de antydde att ribosomalt RNA kan vara lite mer än inert byggnadsställningar. I slutändan kom det avgörande bevis när forskarna slutligen bestäms strukturen av en intakt ribosomen, och ligger den aktiva webbplatsen. Det fanns inga proteiner på plats, helt enkelt RNA.

Läs resten av artikeln ...

Läs kommentarer till detta inlägg


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar