fredag 1 juli 2011

Forskare utvecklar algoritm för att lösa Rubiks kuber av valfri storlek

Intressanta nyheter på url:http://www.engadget.com/2011/07/01/scientists-develop-algorithm-to-solve-rubiks-cubes-of-any-size/:
En dator att lösa en Rubiks kub? P'shaw. Att göra det på 10,69 sekunder ? Varit där, rekord. Men för att knäcka en av alla storlekar? Färg oss imponerad. Erik Demaine av MIT gjorde just det, att utveckla en algoritm som gäller för kuber oavsett hur ambitiösa deras dimensioner. Ganska tidigt, insåg han att han behövde ta en annan vinkel än vad han skulle med en vanlig 3 x 3 x 3 pussel, som andra forskare har tagit sig an genom att låna datorer från Google för att överväga alla 43 kvintiljon möjliga drag - en strategi känt som "brute force". Som ni kan föreställa er, det är inte precis en hållbar lösning när du brottas med ett 11 x 11 x 11 kub. Så Demaine och hans team bosatte sig på ett synsätt som är faktiskt ett riff på ett ofta används av Rubiks entusiaster, som kanske försöker flytta en ruta i dess önskad position medan resten av kuben som oförändrat som möjligt. Det är en mödosam väg att gå, naturligtvis, så istället Forskarna grupperade flera cubies att allt som behövs för att gå i samma riktning, en taktik som minskat antal drag med en faktor log n, med n motsvarar längden på någon av kubens sidor. Sedan flyttar enskilda cubies till en idealisk plats kräver ett antal drag lika med n ², är den slutliga algoritmen n ² / log n. Om vi bara förlorat dig icke-math huvudämne med denna formel säker, vila som forskarna räknar folk inte kommer att kunna tillämpa det direkt, per se, även om han säger det kan hjälpa kub-lösare vässa sin strategi. Andra det, alla ni overachievers där ute, du fortfarande på egen hand med att 20 x 20 x 20.

Forskare utvecklar algoritm för att lösa Rubiks kuber i alla storlekar ursprungligen visades på Engadget ons, 1 jul 2011 12:57:00 EDT. Se våra villkor för användning av foder .

Permalink | källa New Scientist | Tipsa | Kommentarer

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar