måndag 18 juli 2011

Rysslands RadioAstron teleskop som slutligen för att starta, filt utrymme med sina radio-öga

Intressanta nyheter på url:http://www.engadget.com/2011/07/17/russias-radioastron-telescope-finally-set-to-launch-blanket-sp/:
Med tanke på alla rum nostalgi vi har simmat i senare tid, är det något lämpligt att en kalla kriget-eran teleskop förbereder sig att göra sin jungfruresa, efter mer än tre årtionden av utveckling (och förseningar). Den ryska uppdraget, känd som RadioAstron, äntligen bli verklighet på måndag, då ett radioteleskop lanserar från Kazakstans kosmodromen i Bajkonur innan skyhöga i omloppsbana cirka 350 tusen kilometer bort från jorden. På bara tio meter i bredd, är hantverk antenn liten i jämförelse med andra radio "scope, men dess räckvidd kan dramatiskt ut när den kombineras med signaler från dem på marken. Denna teknik, som kallas interferometri, kommer att effektivt skapa det största teleskop som någonsin byggts, med en yta nästan 30 gånger jordens diameter och låta RadioAstron att fånga interstellära bilder i 10.000 gånger upplösningen på rymdteleskopet Hubble . Det återstår dock ett stort hinder - eftersom farkosten samlar in data på cirka 144 megabit per sekund, måste den överföra hela tiden information till antenner på marken. Problemet är att det bara finns en antenn som kan ta emot RadioAstron signaler och, om inte andra är byggda snart, kan en frisk bit av sina synpunkter gå förlorade. Hur säger man "buzz-kill" på ryska?

Rysslands RadioAstron teleskop äntligen att lansera, filt utrymme med sina radio-öga publicerades ursprungligen på Engadget på Sun, 17 Jul 2011 20:14:00 EDT. Se våra villkor för användning av foder .

Permalink | källa New Scientist | Tipsa | Kommentarer

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar