måndag 27 december 2010

Forntida akustiska ingenjörer används stuck, droger och arkitektur till rock och förvirra publiken

Intressanta nyheter ses i http://www.engadget.com/2010/12/26/ancient-acoustic-engineers-used-stucco-drugs-and-architecture/:
Det är alltid roligt när forskare upptäcka nya saker om riktigt gamla kulturer, speciellt när det har att göra med att få konstiga och gunga ut. Aktuell forskning visar tempel byggt omkring 600 e.Kr. i Palenque, Mexico utformade med projektion rum som sköt ljudet av röster och instrument 300 meter bort med hjälp av stuck-belagda ytor. 1600 år innan dess, i den peruanska Anderna, pre-inka samhället i Chavín var att bygga en mardrömslik Galleri av Labyrinter att spela "konstiga akustiska tricks" under kult invigningar: djuriska ryter från horn, förvirrande ekon, och kanske även körer utformad att producera världsfrämmande effekter. Och allt detta medan de fattiga värnpliktiga matades psykedeliska San Pedro. Usch! Till viss del är detta alla spekulationer, men vi kan säga er att om vi var gamla präster med denna typ av redskap till vårt förfogande skulle vi vara använder den för mind-kontroll syften. Bara för att!

[Foto anpassade från Jenny Pansing's flickr ]

Forntida akustiska ingenjörer används stuck, droger och arkitektur till rock och förvirra publiken publicerades ursprungligen på Engadget on Sun, 26 Dec 2010 23:05:00 EDT. Se våra villkor för användning av foder .

Permalink The Daily Swarm | källa National Geographic | Tipsa | Kommentarer

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar