tisdag 28 december 2010

Lightning fotograferad av supersnabb röntgen kamera, nickar Nikola Tesla med godkännande

Intressanta nyheter ses i http://www.engadget.com/2010/12/28/lightning-photographed-by-superfast-x-ray-camera-nikola-tesla-n/:
Du vet, vi bara kunde lämna dig med bilden ovan och göras här, men dess backstory är nästan lika cool. Forskare vid Florida Institute of Technology har byggt en 1.500-pund röntgen kamera som kan skjuta tio miljoner bilder per sekund och sedan pekade den på en närliggande blixt av blixt för att försöka lära sig mer om det. Hur visste de var blixten skulle slå? Tja, i sann vetenskaplig mode, orsakade de det själva! Detta gjordes genom att skjuta raketer in i åskväder, med tillhörande sladdar styra flödet av energi ner i deras målområdet. De flygbilder från X-ray sensor är faktiskt extremt lågupplöst - en 30-pixel hexagonal grid är allt du får - men det räcker att visa att röntgenstrålning är koncentrerad till toppen av blixt. Vad bra att kunskap kommer att göra för världen, vet vi inte, men vi är säker på att det ska ge bra foder för nästa omgång av berättelser superhjälte empowerment.

Lightning fotograferad av supersnabb röntgen kamera, Tesla nickar Nikola med godkännande publicerades ursprungligen på Engadget on Tue, 28 Dec 2010 07:21:00 EDT. Se våra villkor för användning av foder .

Permalink Gizmodo | källa National Geographic | Tipsa | Kommentarer

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar