måndag 17 januari 2011

Princeton studie visar att enkelt typsnitt göra saker svårare att minnas

Intressanta nyheter ses i http://www.engadget.com/2011/01/17/princeton-study-shows-that-easy-fonts-make-things-harder-to-reme/:
Princeton studie visar att enkelt typsnitt på en e-läsare gör det svårare att komma ihåg vad du läser
Klicka dig igenom Ulysses och har svårt att komma ihåg precis vad det är Bloom åt till frukost eller, faktiskt, precis vad han gjorde på stranden? Skyll inte på James Joyce, skylla på Kindle ! En Princeton studie med titeln "Fortune den djärve (och kursiv)" (deras betoning) har visat att läsarna behåller informationen mer tillförlitligt när de utmanas med så kallade "disfluent" typsnitt (som den översta ovan). Detta strider mot den övertygelse som lättläst text är lättare att komma ihåg och borde ge typografiska Titans något annat att fundera över när de släpper text på en sida tecken för tecken.

Nu, vad har detta att göra med e-läsare? De flesta har fastnat med standard teckensnitt som inte kan förändras och faller rakt i "flytande" kategori - de är så lätta att läsa din hjärna snurrar ner. Lösningen är naturligtvis att lägga till fler och bredare teckensnitt stöd till enheterna, något som vi vill gärna se oberoende av vetenskapliga meriter. Fram till detta kommer att passera försöka hålla din Kindle på udda vinklar eller kisa. Kanske det hjälper. Eller så kan du bara ställa ner Proust och plocka upp några Clancy.

Princeton studie visar att enkelt typsnitt göra saker svårare att komma ihåg ursprungligen visades på Engadget på måndag, 17 Jan 2011 15:24:00 EDT. Se våra villkor för användning av foder .

Permalink Daily Mail | källa Kognition | Tipsa | Kommentarer

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar