fredag 18 februari 2011

NVIDIAs quad-core Tegra, "Kal-El," kan hamna i Bizarro World

Intressanta nyheter på webbadressen:http://feeds.arstechnica.com/~r/arstechnica/everything/~3/y_nQt04NhhQ/nvidias-quad-core-tegra-kal-el-could-end-up-in-bizarro-world.ars:

På Mobile World Congress, NVIDIA tog officiellt avtäckt för 1,5 GHz, quad-core Tegra 3 som hade läckt ut i början av förra månaden.

NVIDIA är inte blyg om att göra djärva påståenden för sin kommande chip, med början i Codename: Kal-El (Stålmannen s Kryptonian namn). Företaget visade också 40nm chip slog en Core 2 Duo (T7200) i Coremark, vilket är imponerande, men främst tjänar till att belysa hur det är förkastligt att vissa datortillverkare fortfarande skepp "premium" maskiner med sådan en knarrande gamla delen i dem.

Lanseringen tidsramen för Kal-El är aggressiv, med NVIDIA lovande tabletter baserade på den nya delen av augusti i år, och smartphones följande i slutet av året. Chipet kommer också att stödja skärmupplösningar ännu högre än vad som anges i den läckta bilderna med NVIDIA demonstrerar det att trycka på en 2560x1600 skärm. På mediebearbetning sidan är Anandtech rapporterar att Kal-El äntligen ger stöd för NEON-ARM svar på Intels SSE vektor instruktioner till den Tegra linjen. Det finns också en 12-core GPU, men liksom sin Tegra 2 föregångare, kommer den inte att en förenad shader arkitektur design. Utfodring att media hårdvara är en 32-bitars LPDDR2 controller, vilket innebär lite mindre bandbredd än vi skulle ha väntat, men det är nog ett klokt val given effekt överväganden.

Detta chip kommer att göra stor mobila spel sidan, och vi hoppas verkligen att det finns någon sanning i ryktena om Sony använder det i en kommande media / spel tablett. Det kan också sluta köra mer än bara PlayStation-spel, dock. På den senaste vinsten samtal, VD Jen-Hsuan refererade NVIDIA den nyligen presenterade Windows ARM och föreslog att Tegra linje skulle kunna göra sin väg in "PC" bärbara datorer.

Vi ser framför oss Tegra föra oss till en framtid, Bizarro-World ögonblick då Microsofts skrivbord OS går på en klassisk RISC ISA medan Apples stationära OS är begränsad till x86. Den dagen räknar vi med att läsa en massa säker ledarsidor på Mac webbplatser om hur RISC är gammal och trasig, medan CISC är den våg av framtiden. Kanske är detta vad mayafolket pratade om när de publicerade en planetär färdplan som slutar 2012.

Läs kommentarer på denna post


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar