lördag 30 juli 2011

Hovrätten åsidosätter lägre instans, upprätthåller bröstcancer gentest

Intressanta nyheter på url:http://feeds.arstechnica.com/~r/arstechnica/everything/~3/-RZa0jFCJUU/appeals-court-overrules-lower-court-upholds-breast-cancer-gene-test.ars:

Lite drygt två år sedan gick en stor samling av berörda parter tillsammans med ACLU att utmana en praxis som blivit business as usual: patent på mänskliga gener. Gruppen lämnade in en kostym som riktade en specifik uppsättning av patent: de som används av Myriad Genetics att kontrollera marknaden för tester av BRCA generna bröstcancer. I ett överraskande resultat, domaren övervakar fallet utfärdas en svepande dom som inte bara ogiltigförklaras Myriads patent, men verkade sätta alla gen patent i riskzonen. Nu när beslutet har vänt, som en appellationsdomstol har fastställt patenten i fråga.

Den ursprungliga domen att ogiltigförklaras Myriads patent åberopas för en ny tolkning av vad som är patenterad. Patent på naturliga ämnen är tillåtna om processen för att få dem är omvälvande, vilket innebär att slutresultatet skiljer sig betydligt från den ursprungliga, naturliga tillstånd. För att göra genetiska tester, domaren motiverade, det spelade ingen roll vilka särskilda DNA-molekylen erhölls eller på vilket sätt, vad du behövde var den information som förmedlas av genen, i termer av dess protein sekvens, inte en specifik del av DNA. Och att information är en naturprodukt, som inte kan patenteras om den förvandlades på något sätt. Eftersom genetiskt test inte innebär några förändringar, då patenten var ogiltiga. Eftersom många andra genen fokuserade patent förlitat sig på denna typ av information, snarare än själva DNA, verkade detta beslut att placera många av dem i riskzonen.

Läs resten av artikeln ...

Läs kommentarer till detta inlägg


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar