måndag 29 augusti 2011

Unredacted Wikileaks Kablar hittas på nätet? Förmodligen, deprimerande

Intressanta nyheter på url:http://feedproxy.google.com/~r/Techcrunch/~3/TBC-anrv7EI/:
blood

"De varelser såg utanför från gris till människa och från människa till gris, och från gris till människa igen,. Men redan det var omöjligt att säga som var där" - George Orwell, Djurfarmen

" Leck bei Wikileaks ". Rubriken i tyska nyheterna varje vecka, Der Freitag, beskrev det ironiska med Teutonic effektivitet: " Läcka på Wikileaks ".

I berättelsen publiceras på fredag, hävdar redaktör Steffen Kraft att ha hittat på nätet en "lösenordsskyddad CSV-fil" som innehåller en 1.73GB cache av helt unredacted diplomatiska kablar, med ursprung från Wikileaks. Enligt Kraft, är lösenordet för filen också lätt att hitta.

Samma dag Wikileaks dumpade ett stort antal kablar online och bad sina anhängare att hjälpa sålla bland dem. Kopior av filerna har varit i besittning av nyheterna organisationer som The Guardian, New York Times och Reuters i månader, men detta är första gången de dokument som hade gjorts tillgänglig för allmänheten. Släppet kom, säger chefen leaker Julian Assange, eftersom media har tappat intresset för den diplomatiska uppenbarelser ännu orapporterade. (En cyniker skulle kunna dra slutsatsen att Assange - som fortfarande i husarrest i Storbritannien i väntan på utlämning på sexuella övergrepp avgifter - är orolig för att media har tappat intresset för honom också.)

Men det dokument som hittades av Der Freitag är inte den officiella Wikileaks filer, som har delvis redigerad för att ta bort namnen på utsatta källor. Snarare det innehöll tusentals unredacted sidor, med "namngivna eller på annat sätt identifierbara" angivare "och" misstänkt agenter intelligens "från Israel, Jordanien, Iran och Afghanistan."

Det är viktigt att framhålla att Der Freitag inte har offentliggjort provtryck som de unredacted filen ens existerar. Men enligt Kraft, de funna dokumenten finns många som tidigare har publicerats i censurerad form. Och att vara tydlig, Der Freitag är inte bara en del mindre seriösa tyska papper: de har en syndikering hantera Guardian (en erst-medan Wikileaks partner) vilket gör det högst osannolikt att de skulle hitta på berättelsen av hela trasa. (Uppdatering: Der Spiegel har bekräftat förekomsten av fil - se nedan för mer.)

Så om unreadacted filer har letat sig på nätet, vad ska vi göra av det? Kraft gör en tydlig innebörd att filerna kan ha läckt ut genom Assanage s ärkefiende (och tidigare kollega), Daniel Domscheit-Berg OpenLeaks . Tidigare i veckan att han påstod att ha förstört tusentals opublicerade dokument före avresan Wikileaks och han gjorde ingen hemlighet av sitt hat mot sin gamle kompis (jag har skrivit tidigare om hans scummy mot Assange memoarer ). Visst, tillsammans med personal på i The Guardian, New York Times och någon av Wikileaks "växande antal nuvarande och tidigare mainstream media partners, Domscheit-Berg

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar