torsdag 13 januari 2011

Japanska läkare blir varm toddy i supraledare katalysator

Intressanta nyheter ses i http://www.engadget.com/2011/01/13/japanese-doctor-turns-hot-toddy-into-superconductor-catalyst/:
Det är sällsynt att heta spriten gör något mer än att få dig berusad, och eventuellt göra dig sjuk, men enligt Dr Yoshihiko Takano kunde dricka du suger på att underlätta levitation av ett tåg. Efter en fest för en kollega, japanska forskare fann att FeTe0.8S0.2 (bestående av järn, tellur och tellur svavelväte), när blötläggas i varmt sprit över natten, visar tecken på ökad supraledning - en annan i en lång rad av sprit -förbättrade upptäckter som kan få långtgående effekter på allt från hemelektronik till kollektivtrafiken. Dr Takano beslutat att testa materialet (känd för att bli en supraledare efter blötläggning i vatten) i överblivna alkohol från festen: öl, rött vin, vitt vin, sake, shochu, och whisky. Som det visar sig, har rödvin högsta supraledande volymandel på 62,4 procent - nästan fyra gånger högre än etanol och vatten kontrollprov. Dr Takano och hans kollegor spekulera i att den lätthet med vilken vin och öl oxiderar skulle kunna spela en viktig roll i ökningen av supraledning. Vi spekulerar att även en supraledare blir lite hoppade upp efter blötläggning i en flaska vin.

Japanska läkare blir varm toddy i supraledare katalysator ursprungligen visades på Engadget tor, 13 Jan 2011 08:16:00 EDT. Se våra villkor för användning av foder .

Permalink | källa Physorg | Tipsa | Kommentarer

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar