tisdag 30 augusti 2011

Forskare sekvens digerdöden bakterier DNA, erkänna att de hade fel

Intressanta nyheter på url:http://feeds.arstechnica.com/~r/arstechnica/everything/~3/__EMSjTSpq0/scientists-sequence-black-death-bacteria-dna-admit-they-were-wrong.ars:

Bakterierna bakom digerdöden har en mycket ovanlig historia. Dess stamfader är en anspråkslös jordbakterien och den nuvarande stammar av Yersinia pestis fortfarande smittar tusentals människor årligen, men inte längre orsakar svit av skrämmande symptom i samband med den medeltida plågor. Den radikala skillnader, i själva verket hade fått en del som tyder på att vi hade att skylla på fel bakterier. Nu har forskare fått DNA från några av Londons pest offer, och bekräftade att Y. pestis verkar vara att skylla. Men de sekvenser tyder också på att de stammar av bakterier vi ser idag kan skilja sig från de som bärsärkargång genom Europa.

Vad omvandlas jordbakterier till en mänsklig patogen? En viktig händelse tycks ha varit det faktum att det plockade upp en plasmid, en kort, rund bit av DNA som kan kopieras separat från resten av organismens DNA. När det gäller Y. pestis, innehöll den plasmid tre viktiga gener: två som bidrog till att döda konkurrerande bakterier, och en tredje som bidrog till att manipulera det mänskliga blodets förmåga att levra. Så, när du presenteras med möjlighet att få DNA pesten offer, är detta DNA författarna bestämde sig för att målet.

Läs resten av artikeln ...

Läs kommentarer till detta inlägg


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar