söndag 2 oktober 2011

One Up: Gamers hjälpa forskarna Lös molekylär Pussel som kan leda till aids-vaccin

Intressanta nyheter på url:http://feedproxy.google.com/~r/Techcrunch/~3/nFj6dJePJbk/:
fat_gamer_kid1

Så detta är inte precis nyheter, men det är så häftigt att det är värt att dela igen om du missade det. Hiv / aids har dödat omkring 25 miljoner människor i världen och forskare har arbetat flitigt sedan viruset upptäcktes 1981 för att hitta ett botemedel. Medan ett botemedel ändå undslipper forskare har flera proteashämmare tagits fram för att bromsa utvecklingen. Men förra veckan tog hiv / aids-forskningen ett stort steg framåt, tack vare det arbete av spelare . Ja, spelare.

Om tre år sedan skapade ett team av forskare vid University of Washington ett spel som heter FoldIt att tillåta spelare att bidra till vetenskaplig forskning genom att leka med form och struktur av proteiner. Varför proteiner? Nåväl, det finns mer än 100.000 typer av protein i kroppen, och förstå strukturen och uppbyggnaden av dessa proteiner är nyckeln till att förstå hur de fungerar och samt att designa läkemedel som riktar sig dem.

Eftersom proteiner finns i de flesta sjukdomar vi lider av, de är också nyckeln till att utveckla botemedel, och så FoldIt möjliggör spelare att utforma nya proteiner och vika kända proteiner i sina mest fungerande former i ett försök att bidra till att förebygga sjukdomar.

Enligt FoldIt hemsida, "Foldit försök att förutsäga strukturen hos ett protein genom att utnyttja människans problemlösning intuitioner och med människor spelar konkurrenskraftigt att vika bästa proteiner".

Och förra veckan blev FoldIt mer än bara en cool idé, eller en övning för vetenskapligt sinnade spelare. Forskare har försökt att dechiffrera ett protein som kallas "retrovirus proteas" i över 15 år, eftersom proteas är ett av de viktigaste proteiner som gör att hiv att föröka sig och reproducera sig i levande celler. Använda FoldIt var spelare kunde identifiera strukturen hos proteinet - inom loppet av 10 dagar.

Med den struktur retrovirus proteas olåst, kan forskarna nu börja vidta nödvändiga åtgärder för att bygga ett läkemedel som avsevärt skulle kunna bromsa den hastighet med vilken hiv utvecklas. Resultaten var till en början publicerades i en artikel i Nature, där läsarna kan hitta här .

"Efter de misslyckade en rad olika försök att lösa kristallstrukturen av M-PMV retrovirus proteas av molekylära utbyte, utmanade vi spelare av det protein folding spelet Foldit att producera korrekta modeller av protein", sade University of Washington forskargrupp i sina resultat. "Anmärkningsvärt var Foldit spelarna kunna generera modeller av tillräcklig kvalitet för att lyckas molekylära byte och efterföljande strukturbestämning. Den raffinerade struktur ger nya insikter för utformningen av antiretrovirala läkemedel ".

I denna MSNBC rapport , de spelare beskriver hur de kunde arbeta tillsammans samarbeta för att lösa ett pussel som förbryllade forskarna i mer än ett decennium. Och vad är så coolt är det, medan några av de viktigaste framstegen i spelet har gjorts av personer med biomedicinsk akademisk bakgrund, har majoriteten av aktiva spelare som spelar med FoldIt inte har denna typ av vetenskaplig bakgrund. Många av dem var bara genomsnitt spelare som du och jag

"The monkey-viruset pussel lösning visar att Foldit och andra science-orienterade videospel kan användas för att ta itu med en bred ra

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar