fredag 28 januari 2011

Hubbleteleskopet ser längst galax, 13,2 miljarder ljusår från jorden

Intressanta nyheter ses i http://www.engadget.com/2011/01/27/hubble-telescope-sees-furthest-galaxy-13-2-billion-light-years/:
Om du tror att Star Wars ägde rum i en galax långt, långt borta, bör du förbereda antagligen att få din uppfattning om avstånd skakade. NASA astronomer tror att de har som sina ögon vad som verkar vara det mest avlägsna objekt någonsin upptäckas av människor .. . i mänsklighetens historia, inte mindre. Galaxen var först kikade tillbaka i 2009, men NASA har bara bekräftat (via det trogna Hubble grej) att vad det såg faktiskt den äldsta kända galaxen i tillvaron. På ett avstånd på 13,2 miljarder ljusår bort, är detta galaxen en svindlande 150 miljoner år äldre än den tidigare rekordstora samling av stjärnor. Klustret av blå stjärnor är bara en liten galax, men - NASA säger att du skulle behöva hundratals av dessa små grupper för att göra upp vår Milky Way. Chef förbi paus för en närmare bild av konstellationen, annars känd som en intetsägande röd pixel.

Fortsätt läsa Hubbleteleskopet ser längst galax, 13,2 miljarder ljusår från jorden

Hubbleteleskopet ser längst galax, 13,2 miljarder ljusår från jorden publicerades ursprungligen på Engadget tor, 27 Jan 2011 19:52:00 EDT. Se våra villkor för användning av foder .

Permalink Reddit | källa NASA | Tipsa | Kommentarer

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar