lördag 1 oktober 2011

Att köpa Yahoo är en no-brainer för Alibaba

Intressanta nyheter på url:http://feedproxy.google.com/~r/Techcrunch/~3/CT_ZpsoWn_A/:
Screen Shot 2011-09-30 at 6.29.53 PM

Idag på Kina 2,0 konferens på Stanford, Alibaba grupper är Jack Ma svarade på en spetsig fråga om att köpa Yahoo med: "Vi är väldigt intresserade av Yahoo. Vår Alibaba Group är viktigt att Yahoo och Yahoo är viktigt för oss ... Alla seriösa köpare är intresserade av Yahoo har talat med oss. "

De "seriösa köpare" mest sannolikt även Alibaba Group investerare Silver Lake Partners, Microsoft och Andreesen Horowitz, som alla har enligt uppgift kommit ut till Yahoos styrelse.

Är Ma intresse nog för att väcka konsumenternas och aktieägare intresse för Yahoo? "Alla och allt intresse [är] välkommen," en aktieägare sa till mig, "men mamma har riktigt smarta."

På ytan Ma är verkligen den typ av verkställande direktören att Yahoo måste efter Bartz, diplomatiska, list och en man (relativt) få ord. Men skulle affären vettigt ekonomiskt?

Alibaba Group nyligen finansiering från Silver Lake värderas det till $ 32 miljarder medan Yahoo ligger på en 16 miljarder börsvärde. Med Yahoos 40% av aktierna i Alibaba Group värderas till $ 12800000000, det verkar som 80% av bolagets värde är baserat på dess asiatiska tillgångar. Ma har tydligen gjort klart att han skulle vilja köpa tillbaka Yahoos andel i det egna bolaget, och nu kan han för ett fynd $ 3000000000 premiebaserad med hundratals miljoner användare i USA kastas i för bra åtgärd.

Är resten av Yahoo värt $ 3000000000? Förmodligen. Plus Ma har ett ytterligare incitament att köpa Yahoo för att få alla de aktier tillbaka frigör honom från hans största albatross aktieägare. Det är en no brainer för Alibaba.

Skulle Yahoo styrelsen ta ett erbjudande från Ma? Det återstår att se, eftersom förhållandet mellan de två företagen har varit notoriskt ansträngda, senast lidande på grund av anklagelser om orättvisa spela på den del av Yahoo när Ma överfördes ägandet av Alipay till ett separat bolag.

Den känslan bland de tidigare Yahoo anställda Jag pratade med verkar vara att Yahoo är så dysfunktionella att de inte kan se något liknande händer. Och så finns det stigma, den allmänna tanken är att sälja till någon som du är stolt över som Google och Microsoft, inte någon som du brukade själv. Den kulturella passform mellan kinesiska och amerikanska företag är också ganska obekväma, som Sarah Lacy har dokumenterat omfattande.

Trots detta är många aktieägare hoppas bara för ett anständigt pris för att avsluta sina länge haft positioner och Ma kan vara företagets enda hopp för överlevnad intakt, som han är intresserad av att Yahoo i sin helhet . Detta är förvånande: Yahoo är den typ av företag som Richard Gere i Pretty Woman skulle köpa, och sedan bryta upp - de enskilda delarna är mer värdefulla än summan av delarna.

Relaterat: Looking up som yhoo ticker på Yahoo Finance är bara deprimerande.

Bild: Mick Orlosky


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar