lördag 1 oktober 2011

Gör kosmisk strålning som jordens termostat?

Intressanta nyheter på url:http://feeds.arstechnica.com/~r/arstechnica/everything/~3/fC7efJZcrtA/do-cosmic-rays-set-the-earths-thermostat.ars:

Under senare år har idén att klimatet styrs av moln och kosmisk strålning fått massor av uppmärksamhet. Intresset för idén var föranlett av en dansk fysiker vid namn Henrik Svensmark, som först föreslog att det i slutet av 1990. Använda satellitdata för moln täckning, som blev tillgängliga med inrättandet av den internationella satellit Cloud klimatologi Project 1983, fann Svensmark ett samband mellan lägre troposfären molntäcke och den 11-åriga solcykeln.

Han föreslog att kosmisk strålning initiera bildandet av aerosoler i den lägre atmosfären som sedan bildar kondensationskärnor för molndroppar, ökad molnbildning från vattenånga. Sedan låg molnen öka jordens albedo (mängden inkommande solstrålningen som reflekteras tillbaka ut i rymden), mer moln betyder svalare temperaturer. Svensmark hävdar att denna mekanism var ansvarig för nästan alla väderförhållanden i jordens historia, från istider till Faint Unga sön paradox att kastar snöboll jord till våra nuvarande uppvärmningen trend. Självfallet skulle detta omkullkasta decennier av klimatforskning.

Läs resten av artikeln ...

Läs kommentarer till detta inlägg


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar