lördag 1 oktober 2011

Mer information om MIT: s "Artificial Leaf" (och video)

Intressanta nyheter på url:http://feedproxy.google.com/~r/Techcrunch/~3/jplACvR0VxU/:
20110929082446-1

Tillbaka i mars, hörde vi om ett genombrott från MIT: en "artificiell löv" som producerar ren syrgas och vätgas, som drivs helt av solljus. Tekniken beskrivs i gårdagens utgåva av Science, och laget har släppt en video som visar en av enheterna i aktion.

Jag säger enheten, men det är egentligen mer av ett material. Det finns inga rörliga delar och det har ingen som form eller storlek. Bladet är halvledande kisel, på ena sidan belagda med en speciell kobolt katalysator, upptäcktes av projektets Daniel Nocera under 2008, och på den andra med en nickel-molybden-zink legering. Solljus skapar en ström i kisel, och katalysatorn orsakar vattenmolekyler att delas upp i gasform H 2 och O 2, som stiger av i bubblor från motsatta sidor av bladet.

Ta en titt på videon. Det är inte särskilt spännande, men det ger dig en uppfattning om vilken typ av omräkningskursen vi pratar om:

Gaserna kan isoleras och lagras i en bränslecell, som skulle kunna ge makten senare och producera rent vatten som dess avgaser.

Nocera och flera andra forskare bildat ett bolag, sön Catalytix , att självständigt forskning, tillämpa och marknadsföra den konstgjorda blad, och förra året höjde $ 9.500.000 från Tata och andra investerare.

Blad-liknande formfaktor är lätt att demonstrera på en mänsklig skala, men det finns ingen anledning till att "löven" inte kan vara mikroskopiska eller stora. De olika användningsfall kräver mycket forskning och testning är dock vilket sannolikt vad Sun Catalytix arbetar med för närvarande. Det och räkna ut att göra med den extra protonerna processen genererar. Deras målsättning är bankerna av dessa saker driver hus och samhällen och lagra överskottet i tankar för försäljning eller nödsituationer.

Det finns mer information på MIT: s nyhetssida , och om du är vetenskapligt sinnade (och prenumerera på tidskrifter), de olika tidningarna noterade på Sun Catalytix s tech sida .

[Bild kredit: Dominick Reuter]



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar