måndag 1 augusti 2011

Hur Mosasaurs gled ut i havet

Intressanta nyheter på url:http://feeds.arstechnica.com/~r/arstechnica/everything/~3/xM4zpSqk0Zs/how-mosasaurs-slid-into-the-sea.ars:

Sedan början av 1980-talet har historien om hur valar gick ut i havet blivit en av de mest hyllade av alla evolutionära övergångar. Pakicetus, Ambulocetus, Rodhocetus, och många, många fler, dessa fossila valar med ben har vackert visat hur landlevande däggdjur blev anpassade till livet till sjöss. Men mellan 50 miljoner och 40 miljoner år eller så sedan var valar går bara genom en övergång som många andra ryggradsdjur grupper hade gått igenom tidigare. De var inte de första ryggradsdjuren att återvända till havet, de var inte heller den sista, och ett papper som nyligen publicerats i Paleobiology av paleontologer Johan Lindgren, Michael Polcyn, och Bruce Young har spåras historien om hur en helt annan grupp djur fick sin havet ben.

Mosasaurs var formidabla oceaniska rovdjur. Ta en Komodo Dragon, satte simfötter på den, och i vissa fall, blås upp det tills det är över 40 meter lång och du kommer att ha en uppfattning om vad dessa krita marina ödlor var. Deras fossil-stretching mer än 27 miljoner år, är också relativt väl känd, och så mosasaurs tillhandahålls Lindgren och kollegor med ett bra tillfälle att se hur dessa märkliga djur utvecklats.

Läs resten av artikeln ...

Läs kommentarer till detta inlägg


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar