fredag 2 september 2011

Microsoft stämda för Samla WP7 Plats data utan samtycke

Intressanta nyheter på url:http://feedproxy.google.com/~r/Techcrunch/~3/iL8b73JAKnY/:
6036.MapCapture.PNG-286x538

Medan Apple har varit att fånga mycket av den skottsäkra för att samla in iPhone och iPad användardata plats utan samtycke, visar det sig att rivalen Microsoft kan ha varit tyst fram till samma sak. En nyligen grupptalan in i Seattle tingsrätten hävdar att Microsofts Windows Phone 7 operativsystem samlar användarnas lokaliseringsuppgifter, även efter att erbjuda användare möjlighet att välja bort.

Att Microsoft kan arbeta med lokaliseringsuppgifter i sig är ingen stor hemlighet, men vad gör detta fall så flagranta är att användarna tydligen ges ett val, och är sedan summariskt ignoreras.

Den felande bit av kod vilar i Windows Phone 7 kamera ansökan. När eldas upp för första gången frågar WP7 kamera app användare om de vill tillåta att enheten ska använda deras plats. Oavsett vilket alternativ som faktiskt är valt börjar enheten för att samla in data ändå. Mycket av peta omkring gjordes av Samy Kamkar , som kunde konstatera att inte bara var läge och identifierare överförs data, började det redan innan användarna fått chansen att fatta sina beslut på skärmen.

Kamkar s paket analys, bilden ovan visar vilken information som sänds: enhetens modellnummer (i detta fall en Samsung Omnia 7), enhetens ID-nummer, tid och datum, longitud och latitud avläsningar.

Stämningen hävdar att Microsofts agerande var en del av en plan att skapa en plats-aware marknadsföring system vilket skulle generera annonser baserat på enhetens fysiska placering. Huruvida detta är sant återstår att se, men det verkar som en väldigt stor risk för Microsoft att ta till något så vardagligt.

I en liknande situation, var Apple framgångsrikt stämt för samma brott, dock i en något annorlunda jurisdiktion . Ironiskt nog, efter Locationgate började skapar rubriker, skickade Microsoft ett brev till kongressen som anger bland annat att Windows Phone 7 inte kommer att lagra lokaliseringsuppgifter, om inte användaren har "uttryckligen tillåts ett program för att samla" det. Microsoft har ännu att släppa ett officiellt uttalande, men det är antagligen för att de är upptagna damma av sig själva efter att ha fallit bort av sin höga häst.

[Via InformationWeek ]



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar