måndag 6 december 2010

Google hjälper forskare gruva 1.700.000 viktorianska eran titlar bok för ledtrådar till vår historiska attityder

Intressanta nyheter ses i http://www.engadget.com/2010/12/06/google-helps-scholars-mine-1-7-million-victorian-era-book-titles/:
Oavsett om vi gillar, avskyr, eller aldrig ens ansåg det vara det, kvantitativ analys förefaller litterär redo för sin stund i rampljuset. Dan Cohen och Fred Gibbs, ett par historiker vetenskap över vid George Mason University, har lekt med titlarna på några närmare 1,7 miljoner böcker - redovisning av alla de kända volymer publicerats i Storbritannien under 19th century - i en sök efter upplysning om den viktorianska eran kulturella trender och utveckling. Genom att titta på hur ofta vissa ord förekommer i texten titlar över tid, kan de hitta bekräftelse på problemet eller kanske till och vederläggning för gängse teorier om den tiden - även om de själva varnar för att sambandet inte alltid är ett tecken på orsakssamband. Deras forskning har gjorts möjligt genom Googles Books satsning som ivrigt är digitalisera nästan alla fall av det skrivna ordet någonsin, och nästa steg blir att försöka mig faktiskt själva texterna för ytterligare ledtrådar om vad våra äldre själva tyckte om världen. Alla spel på när ordet "misslyckas" användes första gången som ett substantiv?

Fortsätt läsa Google hjälper forskare gruva 1.700.000 viktorianska boktitlar era för ledtrådar till vår historiska attityder

Google hjälper forskare gruva 1.700.000 viktorianska boktitlar era för ledtrådar till vår historiska attityder ursprungligen visades på Engadget på måndag, 6 December, 2010 05:52:00 EDT. Se våra villkor för användning av foder .

Permalink | källa New York Times | Tipsa | Kommentarer

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar