tisdag 6 september 2011

Kommer Windows Phone Apps köras på Windows 8?

Intressanta nyheter på url:http://feedproxy.google.com/~r/Techcrunch/~3/ofXm7qsPnEw/:
windows8screen

När man tittar på den kombinerade 70 procent smartphone marknadsandel av Android och Apple i USA jämfört med Microsofts ynka och krympande 6 procent, det verkar som att det är spelet över innan det verkligen började för Windows Phone. Windows Phone är en anständig mobil OS, även lovande , men hittills har det misslyckats med att fånga hjärtan och sinnen utvecklare och konsumenter. Microsoft kan göra något för att ändra på det och kommer det innebära att knyta Windows Phone hårdare till nästa stationära operativsystem, Windows 8?

Det finns vissa ledtrådar om att detta är exakt vad Microsoft planerar att göra. När vi först såg förhandsvisningen videor av Windows 8, med dess beröring och kakel-baserat gränssnitt , tänkte människor omedelbart av Windows Phone, som har en mycket liknande letar gränssnitt. Istället för App ikoner, båda använder plattor som kan visa data och bilder från det underliggande applikation utan att öppna dem. Plattorna själva blir en instrumentpanel som visar realtidsdata bakom varje app.

Windows Phone och Windows 8 är två separata operativsystem. Men om Microsoft gjort det riktigt enkelt för Windows Phone program att köras på Windows 8 datorer? Just nu, de flesta mobila applikationer på Android eller Apples iOS-enheter bor i egna separata världen från skrivbordet (portera program från iOS till OS X är möjligt, men inte verkar vara en mycket populär praxis). Länken till skrivbordet idag görs oftast via webben. Om Windows Apps haft motsvarigheter på skrivbordet som synkroniserade upp och presenterade sig som en Windows 8 app kakel, som kunde ge Windows-telefon en fördel för närvarande saknas i sina rivaler. Det skulle också vara i linje med Microsofts klassiska omfamning och förlänga strategi, där den använder sin dominans på skrivbordet för att utöka till andra områden. Den strategin fungerar inte längre i den post-PC-eran, men det är ändå värt ett försök.

Vi förmodligen kommer att se allt detta kommer tillsammans med Windows Phone 8 och Microsofts kommande utvecklare framework för Windows 8 som kallas "Jupiter". Precis som guden Apollon var solen i Jupiter, så är också Windows Phone 8 (kodnamnet Apollo) relaterade till Windows 8. Som vår egen Sarah Perez skrev om Jupiter :

Jupiter kan hamna på "ett framework" att härska dem alla. Det betyder att det kan vara möjligt att hamnen de tusentals Windows Phone apps redan skrivna med Silverlight på Windows 8 enbart genom att återanvända befintlig kod och göra små justeringar. Eller kanske någon tweaks. (Denna del är fortfarande oklart). Om så skulle detta vara en teknisk fördel för utvecklare att bygga för Windows Phone 8 (kodnamn "Apollo" förresten, son till "Jupiter") eller Windows 8.

Som jag noterade ovan, även om denna strategi är framgångsrik i att skapa massor av coola plattformsoberoende mobila PC-program, är det inte klart att det räcker att göra en skillnad för Windows Phone. Men det pekar definitivt till den mobila och stationära världar konvergerande inom en inte alltför avlägsen framtid, och inte bara på Windows. Alla dina Apps bör också finnas tillgängligt i någon form på skrivbordet. Inte exakt samma program, naturligtvis, eftersom mobila apps är byggda för touch-gränssnitt, plats och att dra nytta av telefonens hardw

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar