söndag 24 juli 2011

När ögonbindel, föredrar Weird Science stenar och sax

Intressanta nyheter på url:http://feeds.arstechnica.com/~r/arstechnica/everything/~3/2gyVEMcIymI/when-blindfolded-weird-science-prefers-rocks-and-scissors.ars:

Om du rock, kommer jag att klippa också. Om du papper, är du på egen hand: Nyligen, omfattas vi hur rock-papper-sax kunde hjälpa oss att förstå evolutionen . Nu är det hjälper oss att förstå mänskligt beteende . Människor och andra primater är stora härmar, undermedvetet upprepar de åtgärder vi se våra kollegor utför omkring oss. Men för det mesta gör det kommer utan kostnad, så forskarna ville se om mimicry är så rotad att folk skulle göra det även när det skadat sina mål. Så, tillgrep de till ett klassiskt experiment: ögonbindel rock-papper-sax.

Om du sätter båda deltagarna i ögonbindlar, kommer de att hamna välja samma alternativ så ofta som du förväntar dig baserat på slumpen. Men ta av ögonbindeln bort en av dem, och förekomsten av drar mycket hög. Men bara några drag. Ingen, tydligen är särskilt intresserad av att imitera papper.

Bakterier har lärt snabb tur: Den här är alla typer av bakvända. Vissa typer av bakterier marschera långsamt över plana ytor med hjälp av en samordnad rörelse av en uppsättning av finger-liknande projektioner som kallas pili. Men för att göra svängar, de öka till 20 gånger sin normala hastighet , och göra det genom att bara använda en enda av sina pili. Den enda pilus är tydligen tillräckligt för att orsaka en slangbella-liknande åtgärder och driva en bakterie både snabbare och i en ny riktning.

Läs resten av artikeln ...

Läs kommentarer till detta inlägg


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar