söndag 4 september 2011

Den tragiska triumf MBA

Intressanta nyheter på url:http://feedproxy.google.com/~r/Techcrunch/~3/iKw_QIxuc2g/:
suits

"Vi har sett Mubarak falla", sade Salesforces Marc Benioff av företagens behov av att fokusera på sociala nätverk vid det senaste Dreamforce konferensen. "Vi har sett Khadafy falla. När kommer den första VD faller för samma anledning? "Vilken fantastisk jämförelse! Eftersom, som vi alla vet, diktatorer som brutalisera, tortyr och mord tusentals av deras eget folk under en period på flera decennier är precis som VD: ar som missar kvartalsresultat mål.

Benioff är inte en bad guy , det var bara en dum sak att säga - men det sitter fast i mitt sinne, eftersom Salesforce, cloud computing affisch barn är framtiden, och hans verkar vara en röst för de tidsandan. Det känns lite som slutet på en era. Även om jag har problem med Apples hegemonisk strategi, under sin karriär Steve Jobs upprepade gånger ändrat vår känsla för vad som var möjligt, och världen, genom att göra verkligt revolutionerande produkter. Nu är han borta. Samtidigt har Google tillbringat sommaren ödelägga väldigt delar av sitt sortiment. Google Labs, dess experimentella lekplats? Dead . Slide, köpte förra året för 182 USD miljoner? Dead . Aardvark, köpte förra året för 50 miljoner? Dead . En hel grip påse med andra produkter och tjänster? Dead .

Och det verkar som allt överlever den pågående Mountain View blodbad grundligt kommer mätas i pengar. Massiva prishöjningar finns på horisonten för Googles (fantastiskt) App Engine-plattform. Russell Beattie av PlusFeed rapporterar att han stänger sin tjänst för annars hans server kostnader skulle öka med en faktor på trettio. Jag använder App Engine för min egen open-source-resa-guide PET-projektet, och mina kostnader kommer uppenbarligen att öka fifty gånger. (OK, det är från en krona om dagen, men ändå.) Den nya prismodellen är mycket likt Salesforces Heroku plattform. Hmmm.

Är detta det rätta för Google att göra? Ur ett affärsmässigt perspektiv, helvete ja. De behöver mer fokus, färre projekt och mindre byråkrati. Men på samma gång, de är att stänga av och / eller avskräcker fristående och experimentella projekt för att fokusera me-too-projekt som Google Plus och Google erbjuder. Är inte Google tänkt att vara ett företag som utvecklar och förändrar världen med dess överlägsna algoritmer och skalbarhet, snarare än en som spelar catch-up av hänsyn till vinst?

Nope. Det var då, detta är nu. Med Jobb s avgång och Page är nya inriktning verkar det som Apple och Google är inte längre främst i branschen att förändra människors liv, utan de är i branschen för verksamheten. Marc Benioff, VO

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar