söndag 4 september 2011

Vad du ska leta efter i en Styrelse

Intressanta nyheter på url:http://feedproxy.google.com/~r/Techcrunch/~3/1tuBtikeruM/:
board

På alla företag nivå har styrelsen en direkt påverkan på organisationens produktstrategi, uthyrning, insamlingar och mycket mer. Och startup måste vara mycket selektiv i valet av styrelseledamöter som kommer att bistå företaget i rätt riktning. I det stora företaget sfären, både i media och bolagets aktieägare har ifrågasatt Yahoos styrelse, som fortsätter att anställa en sprattlande Carol Bartz som VD och stödjer en bisarr produkt-och affärsstrategi. Då man tittar på Facebook, där grundaren Marc Zuckerberg har strategiskt ihop ett all-star ombord för att hjälpa företaget att växa som ett publikt bolag och expandera till nya riktningar. Senast Facebook läggas Netflix grundare och VD Reed Hastings till dess styrelse, gå med Marc Andreessen, Jim Breyer, Donald E. Graham, Peter Thiel och Zuck själv. Hastings inte bara kommer att lägga sin erfarenhet av att ta en offentlig webb företag, men han kommer också att hjälpa Facebook navigera potentiella film-och TV-streaming möjligheter. Facebook har en bergfast styrelse-nästan varje ledamot har varit en stark innovatör under de senaste decennierna.

Som vi såg med HP, även stora, etablerade företag behöver göra ändringar i styrelsens struktur som företagets strategi skift. HP lagt till fem nya styrelseledamöter i början av året som ny vd Leo Apotheker tog tömmarna. Naturligtvis framåt sju månader och HP har meddelat att det kommer att vara avveckling kring styrplattan och alla webOS telefoner, ett stort steg för företaget och definitivt ett som var influerad av styrelsen.

Faktum är att styrelsen spelar en oerhört viktig roll i några av de stora evenemang för alla företag med aktieägare. Styrelsen hjälper till att hantera och fatta beslut om finansiering, förvärv, produktstrategi och till och med en börsintroduktion. Så det är självklart att entreprenörer står inför utmanande beslut monterar en styrelse. För stora offentliga företag har detta alltid varit fallet, men den roll som styrelsen vid startup förändras också. Jag intervjuade en handfull tidiga investerare (och tidigare entreprenörer)-Jeff Clavier, Keith Rabois, Dave McClure, och Paul Lee-ta reda på vad start grundarna bör veta om att plocka och hantera ett bräde.

Lightbank partner Paul Lee ekon denna tanke, talar om för mig att entreprenörer måste vara "mycket försiktiga" om hur de sätter deras styrelse tillsammans. "Varje steg är annorlunda i termer av vem du sätta på", förklarar han. "Med en tidig start i serie A finansiering, är en mindre styrelse bättre eftersom disparata röster gör agility som en start hårdare. När du kommer till fem ledamöter, är det svårare att komma till ett samförstånd. "

Visst, det finns en balans mellan att hitta styrelseledamöter som både utmanar företaget samt resonera med grundarna vid behov. Efter att ha båda är avgörande, säger Lee. Han känner också starkt för att ge det egna kapitalet till styrelseledamöter utan några investeringar är inte den rätta formeln för många tidiga startup. "Entreprenörer vill styrelseledamöter som ska tillfalla bolaget och styrelseledamöterna måste ha lite skinn i spelet för att tjäna företagets bästa."

I senare skede bolag, är det vettigt att lägga rutinerade chefer som har driva ett framgångsrikt företag i rollen som "VD Coach".

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar