söndag 10 juli 2011

Plattektonik påverkas av manteln hot spots

Intressanta nyheter på url:http://feeds.arstechnica.com/~r/arstechnica/everything/~3/qiTo1yPYLbk/plate-motion-affected-by-hot-spots.ars:

Mantle plymer-områden med ovanligt varm sten som kan slå igenom jordskorpan att skapa vulkaner som Hawaiiöarna-har tänkt att påverka rörelser tektoniska plattor, men att reda ut bevis för detta har varit svårt. En artikel publicerad i Nature kan äntligen har gett en solid exempel plymer i aktion.

Arbetet förlitat sig på att spåra plattan rörelser med magnetiska mätningar. Jordens magnetiska poler ofta (i form av geologisk tid) omvända sig, med den magnetiska nordpolen tillbringa tid på den geografiska sydpolen. Denna inriktning fångas upp av kristaller av magnetit som är låsta på plats som magman stelnar till sten.

Som ett resultat av denna process, ränder av normal och omvänd polaritet löper parallellt med spridningen centra på havsbotten, där magman stelnar till nya skorpa. Eftersom hela planeten upplevt samma magnetiska händelser, variationer i bredd på varje enskild rand tala om hur mycket sten kristalliserat under denna tidsperiod, vilket i sin tur talar om hastigheten på plattan rörelse att sprida centra.

Läs resten av artikeln ...

Läs kommentarer till detta inlägg


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar