tisdag 9 augusti 2011

Afrikanska crested råttor avskräcka rovdjur genom upplåning gift bark

Intressanta nyheter på url:http://feeds.arstechnica.com/~r/arstechnica/everything/~3/ZC9vfAT8WKU/african-crested-rats-deter-predators-by-borrowing-poison-bark.ars:

Däggdjur har alla möjliga intressanta och nya försvar taktik: Sharp spolar, stinkande spray, och smart kamouflage, bland annat. Vissa däggdjur producera ännu gift för att avskräcka rovdjur ute efter en måltid. Nu har forskare identifierat det första däggdjuret som använder gift, men blir det från en annan art. Senaste veckans nummer av Proc B rapporterar att de afrikanska crested råttan tuggar bark från en viss anläggning, sedan kladdar de slemmiga klistra in specialiserade hårstrån som kan leverera toxinet till en hungrig rovdjur mun.

Den afrikanska crested råttan är en stor grå gnagare som lever i (vänta på det ...) Afrika. Den liknar ett piggsvin vid första anblicken. I allmänhet är dessa råttor är ganska trög och oansenliga men när hotade de ludd upp en rad med hår längs ryggen och blottar en ljus svart och vitt mönster. De vänder sig också borta från rovdjur, pekar deras håriga mohawks och ljust mönstrade flankerna mot hotet. Fram till nyligen var forskarna inte säker på varför en sådan långsamma djur synes skulle bjuda in en attack med detta djärva display.

Läs resten av artikeln ...

Läs kommentarer till detta inlägg


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar